Skip to main content

Massage is een hele oude vorm van behandelen. De mens heeft een natuurlijke basisbehoefte aan aanraking maar is de verbinding hiermee vaak kwijtgeraakt. In een veeleisende tijd als deze groeit de behoefte aan massage.

Massage is een verzamelnaam. Er zijn vele vormen, Oosterse vormen als Shiatsu en Tuina, sportmassage, allerlei vormen van ontspanningsmassage enz. Alle vormen zijn weldadig en werken therapeutisch voor lichaam en geest. Afhankelijk van de behoefte die je hebt, maak je een keuze.

Een goede massage is de meest effectieve methode om gespannen, verkrampte en/of pijnlijke gebieden in het lichaam, weer tot ontspanning te brengen. Dit is niet alleen belangrijk vanwege het directe positieve effect op je gevoel van welbevinden, maar ook omdat het vele klachten in de toekomst kan voorkomen. Verkrampte spieren zorgen namelijk voor een slechte doorbloeding, vermoeidheid en tal van andere problemen die weer kunnen leiden tot vage klachten.

Opvallend – en tegelijkertijd eigenlijk ook weer niet binnen onze westerse samenleving –  is dat massage op de achtergrond is geraakt in bijvoorbeeld lesprogramma’s van fysiotherapie-opleidingen en in praktijken voor fysiotherapie; de discipline waarbinnen aandoeningen van spieren, gewrichten en/of het beenderstelsel worden behandeld. Los van de vraag of dit terecht of onterecht is, is het interessant om in onderzoeken (in dit geval ook binnen de discipline fysiotherapie) te lezen dat massage een positieve invloed heeft op de pijnbeleving en het ziektebeeld. Massage vermindert de pijn(-beleving) en heeft een gunstige invloed op spanning, boosheid en depressie. Het werkt verzachtend en tegelijkertijd ook verkwikkend. Dat maakt massage tot een behandeling die dus heel goed complementair kan zijn aan medische behandelingen van de spieren, gewrichten en beenderen, waardoor het niet meer sec die luxe behandeling is die puur en alleen voor de ontspanning is (alsof dat al niet broodnodig is!).

Zelf onderzoek ik steeds weer wat heilzaam werkt, voor mijzelf als ik behandelingen onderga en voor cliënten die door mij behandeld worden. De combinatie van stevige massage in combinatie met huidcontact via zachte aanraking, koestering (mooi woord!), onvoorwaardelijke aandacht, zuiverheid en afstemming op wat nodig is op dit moment is, maakt een massage tot een therapeutische, helende formule.