Skip to main content

Er zit iets in mijn systeem en het wil er niet meer uit. Zo kan het voelen als iets bij je blijft hangen, al dan niet na een bepaalde gebeurtenis.

Veel mensen kennen wel de uitdrukking: ‘het is in mijn systeem gaan zitten’ of ‘het zit onder mijn huid’. We doelen dan vaak op iets negatiefs dat is blijven hangen en in ons is gaan zitten; vaak iets ondefinieerbaars.

In de wereld van healing en sjamanisme worden dit ‘intrusions’ genoemd; vrij vertaald: indringers in de vorm van belemmerende energieën; iets’ wat inderdaad binnengedrongen is, wat niet bij jou hoort en een drager heeft gevonden. Je kunt het vergelijken met een parasiet die bij jou een vaste plek heeft gevonden, zichzelf voedt en daarmee schade aanricht aan jouw welbevinden en gezondheid (zoals parasieten dat doen: zichzelf voeden ten koste van anderen).

Soms ligt er een duidelijke oorzaak aan ten grondslag, bijvoorbeeld een nare gebeurtenis, maar dat hoeft helemaal niet. We worden de hele dag geconfronteerd met allerlei situaties, gebeurtenissen, gedachten, gevoelens, emoties etc. De kans dat er iets ‘in je systeem gaat zitten’ is dus vrij groot.

Bijzonder is dat veel mensen dat ‘blijven hangen van iets’ wel herkennen maar dat zodra je gaat praten over het weghalen van dat ‘iets’ tijdens een healing, er vreemd wordt opgekeken. Net zoals schadelijke bacteriën in je lichaam geëlimineerd moeten worden, is het zeer wenselijk om schadelijke energieën te laten verwijderen. Dat komt je gezondheid zeker ten goede. Beide processen zijn even onzichtbaar; die bacterie in je lijf zie je ook niet zitten, en in het ergste geval voel je er niets van. Zowel de aanwezigheid van teveel schadelijke bacteriën als van teveel belemmerende energieën zorgen er op termijn voor dat je je moe, suf en/of ziek gaat voelen.

Een onderdeel van een healing kan zijn, het opsporen en verwijderen (extractie) van zogenaamde intrusions, een techniek die van oudsher wordt toegepast door sjamanen.