Skip to main content

Ons hele leven lang zijn we onderdeel van allerlei verbanden en relaties, in het systemisch werk ook wel ‘systemen’ genoemd.

In iemands vaarwater zitten, betekent zoveel als de ander belemmeren (en daarmee ook jezelf!) In relaties en samenwerkingsverbanden kun je op een gegeven moment het besef kwijtraken van wat jouw vaarwater is en dat van de ander of anderen. Energieën vervloeien, grenzen vervagen en groepspatronen ontwikkelen zich. Dat kan een acceleratie in bepaalde processen betekenen maar het kan ook een belemmerend of destructief patroon versterken; met andere woorden: samen zit je ergens in (onbewust!) en je bent kwijt wat nou van jou is en wat van de ander. Als de relatie verbroken wordt en de energieën zich op een gegeven moment splitsen, kom je vaak weer ‘in je eigen energie’.

Dit soort processen zijn een natuurlijk onderdeel van het leven. Zorgen dat er beweging blijft in de systemen waar je zelf onderdeel van uitmaakt, is van wezenlijk belang om zoveel mogelijk ‘bij jezelf te blijven’ en om ervoor te zorgen dat er geen ‘rot’ optreedt (neem bijvoorbeeld een langslepende relatie die allang in een negatieve spiraal is beland). Een stilstaand watertje gaat stinken en rotten, een stromende rivier voert af en is fris.

Beweging kun je zelf creëren op allerlei manieren: door een besluit te nemen, een patroon te doorbreken, een afspraak te maken, een intentie weg te zetten, momenten van reflectie te nemen (en je af te vragen: wat doe ik eigenlijk, hoe verhoud ik me ergens toe, past dit bij mij?) Als je niet weet hoe dit te doen, dan zijn er genoeg mensen die je daarbij op weg kunnen helpen.

Alles is met alles verbonden en iedereen is met iedereen verbonden. Op kleine schaal hebben we allemaal wel eens ervaren hoe het is om in een bepaald vaarwater te zitten of er juist uit te komen. Alles is constant in beweging en iets als een kwartje dat valt, een intentie, een verlangen of een besluit kan een situatie of ‘veld’ volledig veranderen.