Skip to main content

Magie wordt meestal in verband gebracht met toveren en betovering, met heksen en boze koninginnen :-), met feeën en engelen. Zo heb je misschien nog wel wat associaties.

‘Toverij’ is de betekenis die het woordenboek Van Dale geeft aan het woord ‘magie’. En verder: toverij met goddelijke hulp (witte magie) en toverij met behulp van duivelse machten (zwarte magie). In ieder geval niet van deze wereld maar vooral wat we kennen uit sprookjesboeken.

Maar intuïtief behandeld worden met massage of healing kan magisch voelen. Wat is dan in dit geval ‘magisch’? Ik ontdek daar steeds een beetje meer over naarmate mijn bewustzijn ruimer wordt. Een ding is duidelijk: als iemand een behandeling magisch noemt, heb ik die als behandelaar ook zo ervaren. Het is dus iets wat je samen creëert. In mijn woorden wordt er een ‘energetisch veld’ gecreëerd waarin optimale afstemming is – in eerste instantie van mij op mijn cliënt – op een ‘hoger’ niveau dan het gewone dagelijkse contact. Er is verbinding doordat de ander mij toelaat, contact maakt en ervoor open staat de behandeling te ontvangen. This is where the magic happens! Dat is voelbaar, alles stroomt en alle ratio en verklaarbaarheid zijn verdwenen. En het enige dat je vervolgens nog kan zeggen, is: ‘dit is magisch’. Dan kan de behandeling helend werken.

Mensen vragen mij regelmatig om uit te leggen hoe ik werk en wat het mogelijke effect is van mijn behandeling. In blogberichten als deze kan ik proberen hier woorden aan te geven. De ervaringen die ik opdoe en de ervaringen die cliënten hebben zijn lastig nog in woorden te omvatten. Hier geldt: ‘feeling is believing’.