Lichaamsgericht werken werkt!
‘In het (je laten) vallen zit het genot’. Een uitspraak van een docent waar ik geregeld nascholing bij volg. Ik vind de uitspraak zo treffend omdat bijna iedereen wel angst heeft om (iets) te (laten) vallen, om letterlijk en figuurlijk onderuit te gaan, ‘op je bek te gaan’, te falen, door de mand te vallen, je masker te laten vallen. Maar ook om in slaap te vallen of werkelijk ‘voor iemand te vallen’. (Je laten) vallen heeft te maken met loslaten, overgave en vertrouwen. Een genot als dat je dat zou kunnen doen. ‘Laat het toch los’, is een veelgehoorde uitspraak wanneer je weer eens helemaal opgeslokt wordt door iets of iemand. Mijn ervaring is dat het geen gemakkelijke klus is maar dat het werkelijk vrij voelt om het te gaan oefenen.
Voelen in je lijf, maar ook je hoofd gebruiken
Een vraag kan op verschillende niveaus aangepakt worden, op fysiek (wat voel je in je lijf?), emotioneel (wat doet het met je?), mentaal (wat zijn gedachten en overtuigingen?) en spiritueel niveau (hoe krijgt een voor jou belangrijk thema een plek in je leven?).
In onze westerse cultuur hebben we steeds meer behoefte aan herstel van verbinding met het lijf, gevoelens, emoties omdat we altijd maar met ons hoofd bezig zijn. Heel goed! Maar laten we ons hoofd niet vergeten. Naast dat het hoofd ook onderdeel is van het lijf, is het ook ons vehikel naar integratie in het dagelijks leven.
Uiteindelijk gaat het om blijvende verandering
Weer leren voelen, lucht geven aan emoties die langere tijd onderdrukt zijn geweest, zijn activiteiten waar het lichaam logischerwijs bij betrokken is. Heel recent las ik hier een mooi stuk over waar ik me helemaal achter kan scharen. ‘Het is niet genoeg dat het hoofd eenvoudigweg verdriet of woede erkent. Met elke emotie hangt beweging samen, en totdat die beweging wordt bevrijd, zal de ‘werveling’ van de emotie blijven bestaan. Stilzitten is geen optie! Verandering is beweging en om verandering te scheppen moet er zowel innerlijke als uiterlijke beweging in het lichaam zijn.
Echter, alleen het loslaten van spanningen of het bevrijden van emoties zonder cognitieve integratie zou slechts leiden tot tijdelijke opluchting en niet tot een daadwerkelijke (blijvende) verandering.
Weerbaarheid geeft energie en plezier in alles wat je doet
Voor mij is een belangrijk doel om mensen weerbaarder te maken. Weerbaarheid betekent voor mij meer energie, plezier in wat je doet, kunnen omgaan met de uitdagingen van je leven. Een weerbaar mens is niet alleen krachtig maar ook prettig om bij te zijn, fijn om mee te werken en last but not least: ze zijn ook nog eens mooi om te zien.
Klantvragen
Er zijn verschillende soorten vragen waarmee je bij mij terecht kunt. Ik heb er hier een aantal voor je verzameld. Lees meer
Technieken en oplossingen
In alle gevallen gebruik ik het lichaam als ingang. Het lichaam vertegenwoordigt het totaalplaatje van denken en voelen. Het heeft ons veel te vertellen en is ongelofelijk krachtig. Meer over technieken en oplossingen