Craniosacraal therapie

Drie belangrijke elementen in mijn behandelingen zijn: rust (vinden), ruimte (creëren) en inzicht (krijgen). Bewust zijn en voelen. Het zelfhelende vermogen van je lichaam aanboren en vergroten. Kijken of je op een diepere laag kunt komen. Alles in jouw ritme en tempo zonder iets te forceren.

Craniosacraal behandeling

Fascie en bindweefsel
Tijdens een Craniosacraal of kort gezegd Cranio behandeling wordt gewerkt met de fascia oftewel het bindweefsel in het lichaam met daarin het craniosacraal-systeem: de eenheid van cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen); het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren, en waar zich de hersenvloeistof bevindt. Binnen het craniosacraal systeem ligt het centrale zenuwstelsel.

Het bindweefsel is letterlijk de verbindende factor in ons lichaam. Het is als het ware één groot vlies dat alle botten, vaten en organen omhult. Via alle zenuwbanen die erdoor heen lopen, is het bindweefsel verbonden met het centrale zenuwstelsel.

Spanning loslaten
Cranio is gericht op het opheffen van stagnaties in de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam. Het lichaam neemt gedurende het leven allerlei fysieke en emotionele trauma’s op die vervolgens worden opgeslagen.  Tijdens de behandeling wordt het lichaam uitgenodigd om spanning los te laten en de natuurlijke beweging te herstellen.

Rust en ruimte
Door middel van een zachte aanraking laat ik je de plekken voelen waar spanning wordt vastgehouden. Ik kan voelen waar het ritme verstoord is en waar de natuurlijke beweging van je lijf stagneert. Cranio zorgt voor innerlijke rust en ruimte en bevordert daarmee je algehele gevoel van welzijn.

Biodynamische cranio

Verbinding met gezondheid
Biodynamische cranio (ook wel Biodynamics genoemd) is een specifieke benaderingswijze binnen de craniosacraal therapie. Het belangrijkste uitgangspunt is, dat te midden van alles wat er is (chaos, stress, pijn, etc.), er altijd de oorspronkelijke gezondheid is die je bij je draagt vanaf het allereerste moment van bestaan, hoe klein of hoe groot ook. Vanuit deze verbinding wordt door middel van cranio aanraking het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken.

Oorspronkelijkheid en reconnectie
Je kunt door biodynamische cranio behandelingen gaan merken dat je in contact komt met een enorm diepe rust; je zou het een oorspronkelijke staat van zijn kunnen noemen, een soort ‘oer-rust’. In deze staat van zijn, kan het vermogen van het lichaam om zichzelf te helen gemakkelijker de ruimte krijgen.
Veel mensen, waaronder bijvoorbeeld hoogsensitieve mensen, ervaren deze vorm van cranio vaak als een hele veilige, zachte en niet-invasieve vorm van heling waardoor het het gevoel van ‘landen in jezelf’ ontstaat.

“The only way we can change the way we feel is by becoming aware of our inner experience and learning to befriend what is going inside ourselves.”
Bessel van der Kolk