Skip to main content

De werkelijke betekenis van het begrip ‘waarde’ werd mij duidelijk toen ik jaren geleden, tijdens een van de eerste trainingen die ik deed op Venwoude, werd uitgenodigd om via mijn gevoel contact te maken met dát wat zo waardevol voor mij is.

De vraag was destijds om contact te maken met een moment in mijn leven waarin alles helemaal klopte, een moment waarin alles ‘perfect’ was. Hoe voelde dat? En wat maakte dat moment zo helemaal kloppend? Wat was het essentiële ‘ingrediënt’? Voor mij was dat verbinding; het contact en de verbinding met de ander was er helemaal in dat moment. Als ik het nu opschrijf, raakt het me weer omdat het voor mij zo essentieel is. Vanaf dat moment was mijn waarde verbinding. Later kwam daar openheid bij. Het werd mij duidelijk dat het beleven en voelen van dat wat zo essentieel is voor mij is, de sleutel was tot het werkelijk kunnen leven vanuit die waarde (en daar ook niet meer onderuit te kunnen!)

Het creëren van verbinding en openheid bleken tegelijkertijd ook twee behoorlijke uitdagingen te zijn. De laatste trad ik met voeten op dat moment in mijn leven en werkelijke verbinding aangaan is voor mij geen tweede natuur. Maar ik was geraakt! Door de essentie ervan. Ik kon niets anders meer dan dit te (willen) leven. En dus werd ik vanaf dat moment keihard geconfronteerd als ik niet vanuit mijn waarden leefde.  Ik heb veel geoefend en ik oefen nog steeds met de dingen doen vanuit mijn waarden. Geen leugentjes meer om bestwil want ik leef vanuit openheid. Oefenen in mezelf uiten en zichtbaar zijn want ik leef vanuit openheid. Ontvankelijker worden voor de ander want ik wil verbinding. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik maak me regelmatig boos (en ja,  dan ben ik ook wel uit verbinding) over het gemak waarmee met het begrip (kern)waarden wordt gestrooid. Dat gaat dan ongeveer zo: wij (organisatie bijvoorbeeld) staan voor transparantie en respect. Vanaf nu sta jij daar ook voor want jij werkt hier. Vanaf morgen gaan wij ons gedragen naar die waarden. Nog geen paar weken later zijn de voorbeelden waaruit het tegendeel is gebleken je al om de oren gevlogen. Dus hoezo transparantie en respect?

Het leven vanuit waarden is geen kunstje. Het is a hell of a job én een absolute verrijking voor je leven. Wil je leren leven vanuit waarden? Dan gaat het om voelen en beleven en heel veel oefenen. Venwoude is een prachtige plek om dit te leren.