Skip to main content

De eerste aanrakingen van een cranio-sacraal therapie behandeling voelen als een geruststelling. Je zakt als het ware in je lijf. Je voelt dat de energie weer begint te stromen. Je gaat voelen waar de aandacht in je lijf naar toe gaat.

We zijn gewend geraakt om voorbij te lopen aan wat we voelen. Een Cranio-sacraal behandeling brengt in eerste instantie rust waardoor je kunt gaan voelen hoe het met je lijf is. Je kunt op een diepere laag gaan voelen waar spanning in je lijf vastzit en doordát je op die diepere ontspanningslaag komt, kan het lichaam die spanning zelf gaan verzachten en gaan loslaten.

Maar hoe kom je dan op die diepere laag? Cranio-sacraal therapie is een subtiele, zachte, niet-manipulatieve behandelmethode. De handen van de therapeut worden zacht neergelegd op het lichaam, daar waar de spanning zit of daar waar de aandacht van de therapeut naar toe getrokken wordt. De fascia (oftewel het bindweefsel) wordt als het ware gestimuleerd om vrij te bewegen, om meer ruimte te maken. Die beweging is heel subtiel.

Oké, en waar staat Cranio-sacraal dan voor? Het cranio-sacraal systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten. De naam is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (het heiligbeen). Ook het centrale zenuwstelsel bevindt zich binnen dit systeem.

En dan nog even terug naar die fascia en de aanraking. De fascia (het bindweefsel) is te vergelijken met een groot ‘web’. Eén groot stuk weefsel dat alle botten, vaten en organen omvat.  Letterlijk dus de verbindende factor in ons lichaam. Van hoofd tot tenen bestaat ons lichaam uit fascia. En via alle zenuwbanen die erdoor heen lopen, is het bindweefsel verbonden met het centrale zenuwstelsel.

In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei kleine en grotere trauma’s. Fysiek en emotioneel letsel worden in het lichaam opgeslagen. Hierdoor verliest het lichaam zijn veerkracht en vitaliteit, raakt het uit balans en wordt het minder weerbaar. Wat je nu wil, is dat het lijf weer rust en ruimte krijgt voor verzachting, verwerking, voeding en de mogelijkheid spanning af te voeren. En dat proces brengen we op gang en ondersteunen we met een Cranio-sacraal behandeling.