Skip to main content

De eerste aanrakingen van een craniosacraal therapie behandeling voelen als een geruststelling. Je zakt als het ware in je lijf. Je voelt dat de energie weer begint te stromen. Je gaat voelen waar de aandacht in je lijf naar toe gaat.

Craniosacraal therapie voor rust en inzicht

We zijn gewend geraakt om voorbij te lopen aan wat we voelen. Een craniosacraal behandeling brengt in eerste instantie rust waardoor je kunt gaan voelen hoe het met je lijf is. Je kunt op een diepere laag gaan voelen waar spanning – fysiek, emotioneel en/of mentaal – in je lijf vastzit. Doordát je op die diepere ontspanningslaag komt, kan het lichaam die spanning zelf gaan verzachten en gaan loslaten en kan er ruimte ontstaan.

Je lichaam reageert op aanraking

Maar hoe kom je dan op die diepere laag? Craniosacraal therapie is een subtiele, zachte, niet-manipulatieve behandelmethode. Ik leg mijn handen op een plek in het lichaam, waar spanning is of daar waar mijn aandacht naar toe getrokken wordt. De fascia (oftewel het bindweefsel) is gevoelig voor deze aanraking en wordt als het ware gestimuleerd om vrij te bewegen, om meer ruimte te maken. Die beweging is heel subtiel.

Wat is dan het craniosacraal systeem?

Oké, en waar staat craniosacraal dan voor? Het craniosacraal systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten. De naam is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (het heiligbeen). Ook het centrale zenuwstelsel bevindt zich binnen dit systeem.

En dan nog even terug naar die fascia en de aanraking. De fascia (het bindweefsel) is te vergelijken met een groot ‘web’. Eén groot ‘doek’ dat het weefsel vormt dat alle botten, vaten en organen omvat.  Letterlijk dus de verbindende factor in ons lichaam. Van hoofd tot tenen bestaat ons lichaam uit fascia. En via alle zenuwbanen die erdoor heen lopen, is het bindweefsel verbonden met het centrale zenuwstelsel. Misschien kun je je er iets bij voorstellen hoe het is als dit alles omhullende bindweefsel op spanning staat.

Spanning zet zich vast in het lijf en specifiek in het bindweefsel

In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei klein en groot trauma. Fysiek en emotioneel letsel worden in het lichaam opgeslagen. Hierdoor verliest het lichaam zijn veerkracht en vitaliteit, raakt het uit balans en wordt het minder weerbaar. Wat je dan wil, is dat het lijf weer rust en ruimte krijgt voor verzachting, verwerking, voeding en de mogelijkheid spanning af te voeren. En dat proces brengen we op gang en ondersteunen we met een craniosacraal behandeling.

Chat openen
...
Welkom op femkeposthumus.nl
Kan ik je ergens mee helpen?