Femke_Posthumus_-0033-1-helemaalVisie

Het lichaam is de manifestatie van ons denken, voelen en handelen en is het vehikel dat ons door het leven loodst. Het lichaam is een vernuftig geheel van ingewikkelde processen dat zorg en onderhoud nodig heeft.
Het is wonderlijk hoeveel je lichaam je te vertellen heeft en hoe toch veel waardevolle signalen genegeerd worden. Bijzonder als je bedenkt dat we allemaal wel de wens hebben om ons goed te voelen en te genieten van het leven.

Lekker in je vel

Veel mensen zitten (soms) ‘niet lekker in hun vel’. Ik hoor deze boodschap en aanverwante boodschappen overal waar ik met mensen praat en werk, zowel direct als indirect. Als je je niet zo stabiel voelt, heb je vaak meer moeite om je te verhouden tot mensen en (dagelijkse en meer complexe) situaties. Je voelt je minder weerbaar.
Het is inherent aan (het) leven dat je je niet altijd goed kunt voelen. Dat is niet erg. Door aandacht te geven aan hoe je je voelt, kan er een proces van herstel en heling plaatsvinden. Dan zie je dat mensen (weer) gaan stralen. Het is schoonheid die van binnenuit komt die dan zichtbaar wordt.

Zorg voor lichaam en geest

Gezondheid is een kwestie van evenwicht. De vraag is al lang niet meer of leefstijl invloed heeft op je gezondheid, maar vooral hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren en dus het evenwicht kunt herstellen. Gezondheid is een groot goed. Als er klachten zijn, denken we vaak dat daar niets aan te doen is. Het tegendeel is waar. Het aanpakken van hele simpele dingen, leiden soms al tot grootse veranderingen. Je levensstijl is letterlijk de ‘stijl’ van leven die je – grotendeels onbewust – hanteert. Veel factoren spelen daarbij een rol: bijvoorbeeld wie je bent, wat je geleerd hebt, wat je vindt, hoe je gezien wil worden, wat je nodig hebt. Het is de combinatie van voedingsgewoonten, stresshantering, denkbeelden, overtuigingen, spanningen, en niet te vergeten allerlei externe invloeden, die bepalen hoe het gesteld is met je gezondheid en welzijn. Het lichaam is een complex en wonderbaarlijk geheel. De hele dag is het bezig allerlei zaken af te weren en op te ruimen, en is het erop gericht om de boel weer in balans te krijgen.