Brainspotting

Blootstelling aan trauma verandert ons brein. Brainspotting is een methode voor behandeling van trauma, maar ook van bijvoorbeeld emotionele blokkades en pijn. Ook kan het ingezet worden bij allerlei (levens)vragen die je bezighouden.

Brainspotting als hulpmiddel bij verwerking

Brainspotting is gebaseerd op de theorie dat (traumatiserende) gebeurtenissen een plek hebben in het lichaam en in het emotionele brein. We kunnen hiermee in contact komen door onze ogen. De methode is ontwikkeld door psychotherapeut, schrijver en docent Dr. David Grand. Door de goede oogpositie (brainspot) te vinden en met de juiste afstemming van therapeut en cliënt, kan het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere blokkades verwerken en helen.

Focus op een brainspot

Tijdens de sessie kijk je naar de punt van een pointer die op de oogpositie van de brainspot staat. Ondertussen luister je via een koptelefoon of oortjes naar rustige muziek. Terwijl je blijft focussen op de pointer gaat het systeem aan het werk. Jouw systeem weet feilloos wat het moet doen om een natuurlijk herstelproces in gang te zetten.

Brede toepassing van Brainspotting

Brainspotting is laagdrempelig. Het kan ingezet worden bij de behandeling van bijvoorbeeld trauma, PTSS, angst, depressie, chronische ziekte, gebrek aan zelfvertrouwen, en het verbeteren van creativiteit en prestaties. De methode is geschikt voor een brede doelgroep, ook voor mensen die liever niet praten. Met iedere vraag die in het hier en nu actueel is, kan worden gewerkt. Het is dus niet nodig om herinneringen aan gebeurtenissen op te roepen.

Brainspotting als aanvulling op therapie

Het brein heeft een natuurlijke mogelijkheid om aan zelfscanning te doen. Tijdens een brainspotting sessie werken we daarmee door bronnen van trauma en spanning in het lichaam te activeren, te lokaliseren en te verwerken. Brainspotting is een waardevolle aanvulling op (lichaamsgerichte) traumatherapie.

De sessies waren momenten waarop ik echt naar binnen kon gaan en luisteren naar wat mijn lichaam te vertellen had. Ik vond het ook heel fijn dat je de tijd nam om naar me te luisteren en goede vragen stelde. Daardoor voelde het vertrouwd en kon ik alles makkelijker loslaten. Na de sessies was ik eerst altijd even vermoeid, maar daarna kreeg ik weer veel energie. Dankjewel!

Manon