Lichaamsgerichte therapie

We kennen allemaal wel het gevoel ergens in vast te lopen of niet verder te komen. Dit kan op allerlei levensgebieden zijn. Soms lost iets vanzelf op, het raakt op de achtergrond, maar vaak ook niet. Je merkt dat je niet meer lekker in je vel zit. Als je het punt bereikt dat je denkt: ‘dit kán gewoon niet meer’, ontstaat de behoefte om uit de impasse te komen en er iets aan te gaan doen. Je wil er nu wel van af! Lichaamsgerichte therapie is dan een goede optie.

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Zoals de naam al doet vermoeden, neemt het lichaam en het voelen en ervaren van je lichaam een belangrijke plek in bij lichaamsgerichte therapie. Je hebt misschien ontdekt dat je veel over je problemen hebt gepraat, veel inzicht hebt gekregen in hoe de dingen werken maar dat er nog steeds niets is opgelost. Je voelt je nog steeds niet echt beter.

Bij lichaamsgerichte therapie staat juist het voelen en ervaren centraal. Je word je meer bewust van hoe je je voelt en wat je precies voelt. We zijn vaak gewend het tegenovergestelde te doen: we drukken nare gevoelens weg of we weten niet eens meer dat we ze hebben. En dat kan op den duur allerlei vervelende klachten tot gevolg hebben.

Voelen wat vastzit in je lijf

Als mens zijn we in staat om in het moment heel effectief te reageren op gebeurtenissen. We geven iets een ‘plek’. Eigenlijk is dat wat er steeds gebeurt. Je maakt iets mee (heel vroeg of later in het leven) dat bewust of onbewust veel indruk maakt. Je gaat zo goed als mogelijk met de situatie om en gaat verder. Dat omgaan met de situatie uit zich veelal in vechten, vluchten, bevriezen of instorten, en juist dát zet zich vast in het lichaam. Praten lucht dan op en geeft inzichten maar wat vastzit in het lijf blijft steeds dezelfde klachten veroorzaken. Het is dus belangrijk om contact te maken met je lijf en stap voor stap te gaan voelen wat er is.

Beter worden

In mijn praktijk is lichaamsgerichte therapie zoveel mogelijk een praktische, oplossingsgerichte begeleiding waarin jij en jouw vraag/probleem/situatie centraal staat. Jij hebt de regie en maakt je eigen keuzes. Vanuit jouw hulpvraag wordt in overzichtelijke stappen toegewerkt naar de situatie die je voor jezelf wenst. Met de ervaring en inzichten die je opdoet, ga je buiten de sessies om aan de slag. Het geeft je dus handvatten om zelf veranderingen aan te brengen in het dagelijks leven. 

Een integrale aanpak

Bij lichaamsgerichte therapie staat niet alleen het lijf centraal maar worden alle aspecten van de mens meegenomen: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. Het is dus een holistische en complete manier van begeleiding.  

Er wordt gebruik gemaakt van interventies en methoden uit verschillende psychologische stromingen die zich ook richten op de verschillende aspecten van de mens. Op deze manier krijg je de begeleiding die het beste bij je past.

Hoe werkt lichaamsgerichte therapie?

Het eerste gesprek is een intakegesprek. Je maakt kennis met mij en we bespreken wat je probleem/situatie is, waar je aan wil werken en wat je verwacht van de sessies. Na de intake weet je meteen hoeveel sessies er nodig zijn om te werken aan je probleem en vaak heb je ook al wat in handen waarmee je aan de slag kunt. 

Therapie is ook zelfonderzoek. Onderzoek naar bijvoorbeeld: welke dingen moeilijk voor je zijn, welke ‘onderstroom’ er is (bijv. onderliggende problematiek, eerdere ervaringen), en wat je wil bereiken en kan gaan doen. Meer en meer ga je tussen de sessies door dingen aanpassen en toepassen waardoor je zelf positieve verandering brengt in je leven. 

Een traject zal, afhankelijk van je hulpvraag en het doel van de begeleiding, bestaan uit ongeveer 8 sessies van een uur.

Na iedere sessie kijken we even terug en evalueren we samen of je het idee hebt op het goede spoor te zitten. 

Voor wie is lichaamsgerichte therapie geschikt?

Lichaamsgerichte therapie kan je helpen bij bijvoorbeeld:

  • Traumaverwerking
  • Pijn (zowel fysiek als emotioneel)
  • Stagnatie in je leven op een of meer levensgebieden
  • Spanning en stress
  • Het vergroten van je zelfvertrouwen
  • Het aangeven van grenzen
  • Omgaan met conflictsituatie
  • Rouw en verlies
  • Burn-out

Natuurlijk kun je ook een afspraak maken als jouw hulpvraag niet in het rijtje staat. Na de intake kijken we namelijk altijd of lichaamsgerichte therapie geschikt is om in te zetten in jouw specifieke situatie en of we verder gaan werken met elkaar. 


Ben je benieuwd wat lichaamsgerichte therapie voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een intake!