Het kan heel verschillend zijn hoe je naar een afspraak voor een cranio sessie komt. De ene keer ben je gestrest of nerveus, de andere keer rustig en ontspannen. Hoe je ook binnenkomt, het is oké, en je bent welkom.
Jij bent welkom
Aangezien het zenuwstelsel continu in interactie is met de omgeving, is het belangrijk dat er tijd is om ‘aan te komen’. Er is altijd ruimte om eerst even aan te komen en te praten over hoe het nu met je is. Die vraag stel ik altijd omdat het goed is uit te gaan van wat er nu op de voorgrond is.
Comfort en veiligheid
Je gaat gekleed op de behandeltafel liggen. Allereerst gaan we samen kijken hoe je zo comfortabel en warm mogelijk ligt. Als je voelt dat je lekker ligt, heb je tijd om even aan te komen, te wennen aan de omgeving, aan het liggen op de behandeltafel. En altijd nemen we de tijd om te verkennen welke plek in jouw lijf (of welk beeld of welke persoon) voor jou helemaal ‘senang’ voelt. Dat geeft je een ankerpunt tijdens de behandeling.
Contact maken met het lichaam
In de meeste gevallen start ik de behandeling bij de voeten door het aanraken van de enkels/zijkant voeten. Dit is een zachte aanraking. Ik noem dit vaak het ‘intunen’ in het lijf: is er beweeglijkheid voelbaar, welke beweeglijkheid en hoe is het ritme van het craniosacraal systeem?
Vervolgens leg ik mijn handen neer op specifieke ‘knooppunten’ in het lichaam zoals wervelkolom onderrug/buik, wervelkolom middenrug/diafragma, bij de twee belangrijkste onderdelen van het craniosacraal systeem: het heiligbeen en het achterhoofd, en op verschillende plekken van het hoofd. Het kan ook zijn dat ik mijn handen op een plek leg waar jouw of mijn aandacht naar toe getrokken wordt. Iedere behandeling is afgestemd op wat op dat moment de op de voorgrond is.
Tijd om te zakken
Als mijn handen ergens liggen, dan liggen ze daar ook een tijdje. Op iedere plek maak ik weer contact en zakken we dieper in dit contact zodat langzaamaan verzachting en ruimte kan ontstaan. Je kunt van alles gaan voelen, heel subtiel of juist heel duidelijk. Dat kan van alles zijn en alles is oké. Het kan zijn dat je fysieke sensaties als kriebeltjes, tintelingen, trillingen, schokjes gaat voelen of voelt dat emoties geuit willen worden. Het kan ook zijn dat er bepaalde beelden bij je worden opgeroepen of dat het lichaam van binnenuit wil bewegen.
Als het autonome zenuwstelsel tot rust komt, kan het zijn dat je in een meditatieve staat van zijn terecht komt of (bijna) in slaap valt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook hier geldt dat iedere sessie weer anders kan voelen.
Taal van het lichaam
De behandeling is therapeutisch van aard. Dat betekent dat we praten tijdens de behandeling. Dat zijn geen gesprekken maar momenten van afstemming en check-ins in je lijf om je bewust te worden van wat er gaande is en wat je voelt. Er kunnen ook momenten van ‘stillness’ zijn, de momenten die je dieper kunnen laten zakken.
Ruimte voor integratie
Na de behandeling neem je even de tijd om de ervaring van de sessie te laten integreren in je systeem. Er is ruimte om te vertellen hoe het met je is, wat je opgevallen is en/of wat je meeneemt na de sessie. Soms kan het zijn dat er geen woorden nodig zijn of te vinden zijn. Dat is ook helemaal oké.
Als je eenmaal sessies neemt, zul je merken dat de behandelingen doorwerken tussen de afspraken door. Het is een pad dat je bewandelt en op dat pad kan er steeds meer ruimte komen en zul je nieuwe inzichten krijgen. Alles in je eigen ritme en tempo.