Skip to main content

Aandacht voor wat je lijf je te vertellen heeft, is belangrijk als je niet van kwaad tot erger wil gaan met klachten en pijntjes die je hebt. Craniosacraal behandelingen zorgen primair voor meer lichaamsbewustzijn, rust en heling.

Het zenuwstelsel is interactief

Ons onbewuste brein en het zenuwstelsel reageren op interactie, prikkels en gebeurtenissen. Een craniosacraal behandeling heeft een rustgevende en regulerende werking op het zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel speelt een grote rol bij het in stand houden van onze gezondheid. Dit deel van het zenuwstelsel reguleert – zonder dat jij daar iets voor doet – allerlei lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, hartslag, bloeddruk en ademhaling.

Spanning ontladen

Het is wonderlijk hoeveel je lichaam je te vertellen heeft. Desondanks zijn we meesters in het negeren van signalen. Bijzonder als je bedenkt dat we allemaal wel de wens hebben om ons goed te voelen.

Door allerlei oorzaken kan het zenuwstelsel overprikkeld raken, kan de vitaliteit en levenskracht verzwakken, en kunnen bijvoorbeeld blokkades en pijntjes ontstaan. Het zal je niet verbazen dat dit je gezondheid negatief beïnvloedt. Als er ruimte gemaakt kan worden voor sympatische en parasympatische ontladingen in het lijf, kan er uiteindelijk ook weer verzachting en ontspanning komen. Zo is er weer meer ruimte voor de vitale processen in het lichaam.

De ‘levende erfenis’ van trauma

Heel veel klachten die we hebben, zijn uitingsvormen en symptomen als gevolg van een cascade van (traumatische) gebeurtenissen. Een aantal voorbeelden van situaties en klachten waarbij craniosacraal therapie kan helpen, zijn:

  • Fysiek en emotioneel trauma

We maken allemaal traumatiserende gebeurtenissen mee in ons leven. Kenmerkend voor ons mensen is dat wij in zo’n situatie vrijwel altijd, onbewust, de spanning als gevolg van de gebeurtenis opslaan in ons lijf; het slaat naar binnen waar het vervolgens ‘een plek krijgt’. Eigenlijk zeggen we het vaak letterlijk: ‘ik heb het een plek gegeven’. In werkelijkheid dealt het systeem ermee door zich aan te passen.

Spanning die ophoopt gedurende het leven gaat zich vaak uiten in allerlei ongemakken. Er kan een punt komen dat je de spanning in je lijf wil gaan onderzoeken. Dan kan craniosacraal therapie heel behulpzaam zijn.

  • (Chronische) stress, angst en depressie

De ontspannende aard van craniosacraal therapie en het werken aan het tot rust brengen van het autonome zenuwstelsel, kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressiviteit, en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Craniosacraal therapie kan ingezet worden als (aanvullende) therapie voor mensen met PTSS om te helpen bij het kalmeren van het autonome zenuwstelsel en het bevorderen van rust en ontspanning. Met name de biodynamische, zachte en afgestemde manier van aanraking kan helend werken. Het waarnemen van gedachten en gevoelens in het lichaam vanuit een veilige ‘holding space’, zorgt ervoor dat je niet opnieuw overweldigd wordt door bijvoorbeeld paniek en stress.

  • Chronische vermoeidheid

(Extreme) vermoeidheid heeft altijd een of meerdere oorzaken. Vaak is het een stapeling van allerlei (onbewuste) processen en/of gebeurtenissen door de tijd heen. Door craniosacraal therapie ga je allereerst weer bewust contact maken met je lijf en ga je luisteren wat je lichaam je te vertellen heeft. Het kan zijn dat er zoveel spanning is in het weefsel dat er totaal geen ruimte meer is voor een goede doorstroming, van energie maar ook van bijvoorbeeld lichaamsvloeistoffen (waaronder lymfe en de hersenvloeistof) die belangrijk zijn voor allerlei processen in het lichaam. Ruimte maken is dan een goed idee en dat is een van de dingen die je met craniosacraal therapie kan bereiken.

  • Slaapstoornissen

Als slaapstoornissen het gevolg zijn van een vol hoofd, overspanning, stress, etc. dan kan craniosacraal therapie meer rust geven en mogelijk een positief effect hebben op de slaap.

  • Fysieke pijnklachten zoals hoofdpijn, migraine, rug- en nekpijn, buikpijn

Voor alle (chronische) pijnklachten geldt dat craniosacraal therapie de moeite waard is om uit te proberen. Het kan een verzachtend effect kan hebben. Misschien kun je je voorstellen dat als bindweefsel heel gespannen is en weinig ruimte heeft, dit ook een negatief effect heeft op bijvoorbeeld de spieren, wervelkolom en organen. Als er wat meer ruimte en beweging kan terugkomen, kan dat een gunstig effect hebben op (lokale) pijn.

  • Bij ziekte en in de laatste fase van het leven

Biodynamische craniosacraal therapie kan heel ondersteunend werken voor mensen die (ernstig) ziek zijn en/of in de laatste fase van hun leven zijn. Het kan een beweging geven naar verzachting, acceptatie en overgave.

Craniosacraal therapie kan ook fijn zijn als aanvullende behandeling

Vanzelfsprekend geldt dat als je klachten hebt, je altijd een arts raadpleegt als je het gevoel hebt dat iets niet oké is. Cranio kan ook heel goed aanvullend werken op een reguliere behandeling.

Dit rijtje is niet uitputtend. Wil je weten of craniosacraal therapie wat voor je kan zijn, maak dan een afspraak.

Chat openen
...
Wil je meer informatie of een afspraak maken?