Skip to main content
Stress sluipt zo subtiel in je lijf als een roofdier dat zijn prooi benadert en vervolgens in een split second overmeestert.

Mee in de waan van de dag

Ik was weer even afgeleid. Niet gefocust, te ver af van wat voor mij belangrijk is, mijn essentie. Te lang te hard doorgerend, me veel te druk gemaakt, onbewust of zelfs bewust(!) over grenzen gegaan. En dan is daar het moment dat ik voel dat ik niet relaxt ben; teveel in weerstand zit, te lang ben doorgegaan.

Het lichaam zegt: STOP

Er zijn ook ‘opeens’ lichamelijke symptomen; die waren er natuurlijk allang maar ik had geen zin om er bij stil te staan. Ik noem er een aantal: bij vlagen een verhoogde hartslag – vooral als je net lekker wil gaan slapen, gespannen spieren, lastig tot rust kunnen komen, vermoeidheid, slecht slapen; en mogelijk nog allerlei varianten van vage klachten zoals moeite met concentreren, lichtgeraaktheid, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, slecht functionerende darmen. Stress!

Even bij de les blijven

Het tegenstribbelen van je gestreste lijf is ‘ongemakkelijk’ omdat het ervoor zorgt dat je even gas terug moet nemen terwijl je graag gas wil geven. Maar stress beperkt zich uiteindelijk niet meer tot een gevoel van tijdelijk onbehagen. Het kan chronisch worden. Je lichaam lijdt onder chronische stress. Het heeft invloed op allerlei anatomische en fysiologische processen met alle ongezonde gevolgen voor je lijf.

Een paar dingen die in je lijf gebeuren: er wordt meer van het hormoon cortisol aangemaakt dan gezond is. Dit zorgt voor een constante staat van alertheid. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel kan leiden tot een uitputtingssituatie, bij velen bekend als een burn-out. Als het eenmaal zover is, is dit niet zomaar weer even gefixt. Maar je voelde het niet aankomen.

Wat kun je doen?

Je lichaamsbewustzijn vergroten. Dat wil zeggen beter leren voelen en luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Je lijf de kans geven om te kunnen opruimen en ruimte te maken. Die ruimte krijgt het als spanningen in het lijf aandacht krijgen en langzaamaan kunnen gaan verzachten. Craniosacraal therapie is hiervoor een hele mooie, zachte methode.

Chat openen
...
Wil je meer informatie of een afspraak maken?