Door het zelf ervaren van Brainspotting ben ik enthousiast geworden over deze vorm van therapie. Je zou Brainspotting kunnen definiëren als het focussen op het ‘breinpunt’ van een probleem. Het kan een (enorme) bijdrage leveren aan de verwerking van trauma, het opruimen van blokkades, maar ook gewoon aan ontwikkeling van jezelf.
Wat is Brainspotting?
De Amerikaanse psychotherapeut David Grand was in 2003 bezig met een EMDR sessie. De cliënt in kwestie was een topschaatster die het niet voor elkaar kreeg om een driedubbele lus uit te voeren. Steeds als ze dit probeerde te doen, blokkeerde ze. David vroeg haar om voor zich te zien – en te voelen – dat ze een driedubbele lus deed en het beeld van de sprong te bevriezen op het moment dat ze zich altijd uit balans voelde raken. Op dat precieze moment voelde ze een beknelling in haar borstkas en benen. Heel bewust hield ze die spanning vast. De cliënt volgde de beweging van David zijn vinger met haar ogen. Hij bewoog traag en zacht heen en weer langs haar visuele veld zoals dat ook met EMDR gebeurt. Na ongeveer een minuut, precies toen zijn vinger de middenlijn van haar neus kruiste, trilden haar ogen opmerkelijk, waarna ze gefixeerd bleven op de vinger. Ook de hand van David raakte gefixeerd.
De 10 minuten daarna bleven de ogen van de cliënt vastgeklampt aan de vinger van David. Ze keek en zag een reeks van beelden en lichamelijke gewaarwordingen aan haar voorbij gaan die uit het niets leken te komen. Trauma’s die bij eerdere EMDR sessies niet eerder tevoorschijn waren gekomen, kwamen nu wel naar boven. Ze herbeleefde de geluiden en beelden van vroegere gezinsruzies, ziektes, de dood van haar oma’s, wat allemaal in snel tempo aan haar voorbij flitste. Na weer 10 minuten verminderde deze stortvloed, en de oogfixatie en -beweging verdwenen.
De volgende morgen belde de cliënt David op om enthousiast te vertellen dat ze op de oefenbaan de driedubbele lus had uitgevoerd, zonder problemen, keer op keer.
Dit was voor David Grand hét moment om de methode Brainspotting verder te gaan ontwikkelen.
Het verschil tussen Brainspotting en EMDR
Tijdens een EMDR sessie wordt altijd een protocol doorlopen. Er wordt gewerkt met een traumatische gebeurtenis of herinnering. Contact maken met zo’n gebeurtenis of herinnering kan overweldigend zijn en is niet altijd wenselijk.
Bij EMDR is het vertrekpunt dus vaak een overweldigend stuk uit een situatie of herinnering. Tijdens een EMDR sessie worden vragen gesteld en wordt steeds doorgevraagd. Naar het einde van de sessie wordt toegewerkt naar een positief gevoel of positieve gedachte.
Het lichaam, en wat daar te voelen is, staat centraal bij Brainspotting. Je kunt werken met iedere vraag die op dat moment actueel is. Praten tijdens een sessie kan, maar hoeft niet. Het kan langere tijd stil zijn terwijl er ondertussen heel veel gebeurt in het brein en het zenuwstelsel. Dat kan voel- en zichtbaar zijn, maar dat hoeft niet.
Brainspotting: waar je naar kijkt, beïnvloedt hoe je je voelt
Ogen kunnen gefixeerd zijn op een bepaald punt maar kunnen ook allerlei richtingen in gaan. Vaak hangt het ervan af waar je over praat. Je kent het wel dat iemand (of jijzelf) over een onderwerp praat en bijvoorbeeld naar links en omhoog kijkt en vervolgens weer naar ander punt kijkt. Natuurlijk zijn dit meestal volledig onbewuste processen.
Brainspotting laat zien dat waar je naar kijkt, belangrijke informatie geeft over wat er zich in je brein afspeelt. Een brainspot is een punt dat je samen met de therapeut vindt en waar je langere tijd naar kijkt. Door het bepalen en vastzetten van de brainspot en met een goede en juiste afstemming tussen therapeut en cliënt, kan het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepe blokkades verwerken en helen.
Brainspotting kan een snelle en effectieve methode voor de behandeling van een trauma(sporen) en emotionele blokkades zijn. Het is ook inzetbaar voor persoonlijke ontwikkeling en voor het verbeteren van prestaties.
Brainspotting, brein en lichaam
Waar je naar kijkt, beïnvloedt hoe je je voelt. Dat is het motto van Brainspotting. Als iets je bezighoudt, dan zal je gevoel erover veranderen afhankelijk van of je naar rechts of naar links kijkt. Je ogen en hersenen zijn sterk met elkaar verbonden en je zicht is de voornaamste manier waarop jij je oriënteert op de omgeving. Signalen en beelden die via de ogen ontvangen worden, worden diep in het brein verwerkt. Je hersenen bepalen reflexmatig en intuïtief waar we naar kijken, van moment tot moment.
Wat is een brainspot?
Je zou je een brainspot voor kunnen stellen als een plek is waar ‘energie’ in een gestolde vorm vastzit. Het brein is een zeer vernuftig verwerkingssysteem dat alles wat je ervaart, verwerkt en organiseert. Voortdurend zorgt het brein voor een optimaal evenwicht in het lichaam. Een (traumatische) gebeurtenis of verwonding kan de verwerkingscapaciteit van de hersenen overweldigen en overrulen.
Alles staat dan in dienst van de overlevingsreacties van het autonome zenuwstelsel: vechten, vluchten, bevriezen of jezelf dood veinzen. Fatsoenlijke verwerking van informatie vindt niet meer plaats; dat is voor latere zorg als het gevaar geweken is. Bij mensen is het helaas bijna altijd zo dat die fatsoenlijke verwerking niet meer plaatsvindt. We pakken de boel weer op en gaan verder. Hierdoor ontstaat een levende erfenis aan symptomen waarvan deze ‘ingekapselde energie’ onderdeel is.
Wat gebeurt er tijdens een Brainspotting sessie?
Bij Brainspotting gebruiken we je gezichtsveld om uit te zoeken waar het trauma vastgezet is in je brein. Samen onderzoeken we welk punt in het gezichtsveld correspondeert met de vraag waaraan je wil werken. Dit gebeurt door te voelen hoe ‘geactiveerd’ je bent op verschillende posities in het gezichtsveld en waar je die activering voelt in je lichaam.
Tijdens een Brainspotting sessie wordt gewerkt met een pointer (aanwijsstok). Als we de oogpositie hebben bepaald, wordt de punt van de pointer gedurende de hele sessie op deze positie gehouden. Je blijft naar deze punt kijken en je wordt je gewaar van de gevoelens, sensaties, beelden, gedachten, etc. die opkomen en voorbijkomen. Het kan ook zijn dat je ‘niets’ voelt maar toch merkt dat er wat verandert. Voor iedereen is dat verschillend. Je hoeft niets voor te bereiden. Ik leid je door de sessie heen.
Hoeveel sessies Brainspotting heb ik nodig?
Neem sowieso twee sessies om te bepalen wat Brainspotting voor je kan betekenen. De eerste sessie is een kennismaking waarin mogelijk al van alles gebeurt. De tweede sessie weet je wat je kunt verwachten en heb je mogelijk een diepere doorwerking. Hierna kun je bepalen of Brainspotting voor je werkt en of je al verandering en/of vooruitgang opmerkt.
Brainspotting kan ook heel goed in combinatie met craniosacraal therapie. Cliënten rapporteren vaak dat hun proces in een stroomversnelling is gekomen en dat de effecten van de craniosacraal behandelingen diepgaander zijn geworden.
Ben je nieuwsgierig en wil je Brainspotting proberen? Maak een afspraak voor eerste sessie.