Skip to main content

Traumatiserende gebeurtenissen kunnen een veelheid aan symptomen veroorzaken in het lichaam. Met een lichaamsgerichte therapie als craniosacraal therapie maak je weer verbinding met je lijf en de gevoelens die ons herinneren aan trauma. Je bewust worden van deze gevoelens is de weg naar ruimte en inzicht.

Denken of voelen

Steeds meer mensen hebben de behoefte om meer in contact te komen met hun lijf. Een logische verklaring voor onze behoefte is dat we in onze (Westerse) wereld voornamelijk vanuit ons hoofd leven door vrijwel alles te bedenken, te verklaren, te beredeneren en te relativeren. Je kent het misschien wel dat je prima kunt verklaren waarom je je voelt zoals je je voelt maar toch blijft vastzitten in een vicieuze cirkel.

Trauma triggers houden ons bezig

Ons lichaam is de plek is waar we pijn, plezier en comfort ervaren en waar we alle gebeurtenissen in ons leven verwerken. Trauma herinneren we ons met onze gevoelens en ons lichaam (het komt zeer regelmatig voor dat we niet eens weten waar trauma door ontstaan is). Triggers zoals een geur, een aanblik, een persoon, een moment, een dier, kunnen een gevoel van dreiging in stand houden en dat is voelbaar in het lijf. Zijn deze lijfelijke reacties onbegrijpelijk voor je, dan kun je je lichaam zelf als bedreigend of onveilig gaan ervaren. De onveilige situatie is dan je eigen lijf geworden.

Het sympatische en parasympatische systeem regeren

Het sympatische systeem en het parasympatische systeem/dorsale vagus van het zenuwstelsel, hebben de overhand gekregen in het dagelijks functioneren. Het sociale interactiesysteem raakt geblokkeerd en ontspannen aanwezig zijn in het contact met anderen gaat moeizamer. Er is vooral ‘defensieve’ energie aanwezig. Als deze energie niet kan ontladen, dan bouwt de spanning verder op. Dit leidt tot klachten waarvan we vaak denken dat ze nu eenmaal bij ons horen maar die we liever kwijt dan rijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn gespannen spieren, rigiditeit, somberheid, slapeloosheid, verminderde concentratie, overmatige alertheid en chronische pijn. angst- en paniekaanvallen en depressie. De spanning die ontstaat is op zijn beurt weer een trigger die het sympathische systeem actief houdt.

Vicieuze cirkel

En zo komen we uit bij de chronische vicieuze cirkel die is ontstaan. Uiterlijk ben je actief, aanwezig en houd je je staande en sterk, maar innerlijk ontstaat eigenlijk een staat van uitputting, een ‘levende erfenis’ van symptomen. Ook hier slechts weer een aantal voorbeelden van uitingsvormen: onverschilligheid, schaamte, jezelf waardeloos voelen, burnout, dissociatie, angst- en paniekaanvallen, depressie.

Trauma verwerken met craniosacraal therapie

Nog even terug naar de ‘levende erfenis’ van symptomen die veroorzaakt is door traumatiserende gebeurtenissen. Je kunt een trauma respons voor je zien als ‘iets’ dat in je lichaam is geïmplodeerd en wat zich vervolgens heeft vastzet als een soort gestolde energie (spanning in het lijf). Aangezien het lichaam altijd naar balans zoekt, zal het zich aanpassen aan de vastgezette spanning. Vergelijk het met een rivier waar een rotsblok in ligt. De stroom van de rivier zoekt zijn weg om het rotsblok heen. Allerlei vormen van lichaamsgerichte therapie waaronder craniosacraal therapie zijn erop gericht deze energie de kans te geven in beweging te komen en/of te ontladen zodat er weer ruimte en doorstroming kan ontstaan. Dit gaat op een respectvolle en zachte manier.

Dit is een proces dat vaak tijd nodig heeft en soms moeizaam, maar zeker ook hoopvol en vitaliserend kan voelen. Het helpt om deze processen te zien als onderdeel van het leven in plaats van het oplossen of fiksen van iets.

Jouw klachten aanpakken met craniosacraal therapie

Wil je nog eens nalezen wat craniosacraal therapie ook alweer inhoudt? Lees verder op cranio behandelingen of lees het in mijn blogpost wat is craniosacraal therapie?‘.

Heb jij ook wel eens bedacht dat het goed voor je zou zijn om te gaan kijken wat er achter je (vage) klachten zit? Misschien vind je het ook een drempel om dat te gaan doen en/of stel je het steeds uit. Welke overweging je ook hebt, neem contact met mij op als je twijfelt of craniosacraal therapie wat voor je kan zijn, als je meer wil weten of als je een afspraak wil inplannen. Je bent van harte welkom.

....