Skip to main content

Rituelen zijn betekenisvolle, bewuste handelingen die met toewijding worden uitgevoerd. We hebben er helaas niet zoveel meer mee in onze westerse cultuur maar bewonderen ze vaak in andere culturen.

Rituelen worden gekenmerkt door rust, toewijding en schoonheid; fenomenen die naar de achtergrond verdwijnen.

Routines hebben we genoeg; activiteiten die als betekenisloos en saai ervaren worden en die over het algemeen ‘bewusteloos’ worden uitgevoerd. Het ‘moeten’ staat centraal. Denk bijvoorbeeld aan opstaan, douchen, en eten als ochtendroutine. In wezen zijn routine en ritueel niet zo afwijkend van elkaar. De manier van handelen wel. Dat betekent dus dat je van een routine een ritueel kunt maken door de handeling(en) anders, bewuster uit te voeren. Bewust-zijn komt dan de hoek kijken; het ‘mindful’ aanwezig zijn. Dat betekent simpelweg dat je met je volledige aandacht bij datgene bent dat je op dat moment aan het doen bent.

Nog niet zo lang geleden ben ik begonnen om van mijn ochtendroutine een ochtendritueel te maken. Nog steeds in dezelfde structuur met meer rust, meer bewustzijn en aandacht voor mijn lijf en gezonde gewoontes. Hoe dan? Heel simpel: starten met een paar rekoefeningen (onder de douche want ik heb dezelfde tijd beschikbaar als voorheen), het drinken van een paar grote glazen water, rustig lopen in plaats van ‘rennen en vliegen’, smeren met (en genieten!) van mooie, natuurlijke producten en een voedzaam ontbijt. Natuurlijk zijn er tal van invullingen denkbaar (daarover meer in de nabije toekomst :-))

‘Voed jezelf’ is het devies.